Egy-Másért Diákkör

Az ócsai Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola emberi jogi diákköre, az Egy-Másért Diákkör blogja, élménybeszámolókkal, ajánlókkal és legfrissebb híreinkkel.

Elérhetőségek

Utolsó kommentek

Licenc

Creative Commons Licenc

2010.02.23. 15:19 EMD

A 2010-es tolerancianap előadói

1. Amnesty International (Juhász Vera, Andrási Júlia, Vadlövő Judit)

"Te is lehetsz főszereplő - Szabadítsd ki Shi Taot"     FÖLDRAJZ

Az Amnesty blokkja egy interaktív, játékos, élményszerű megtapasztalása annak, mit jelent az elnyomás, a cenzúra működése, hogy akiket lelkiismereti foglyoknak nevezünk, azok az emberek miért is kerülnek börtönbe és pontosan mit is tehetünk értük.

 

2. Papp Szabolcs kerekes székes sportoló                  TESITEREM

Gyere ülőröpizni!

Hogyan lehet ülve röplabdázni? Ismerkedj meg Szabolccsal, ő mindent tud!

Beszélgetés és játék

 

3. Kézenfogva Alapítvány                                           TÖRTÉNELEM

 "Csak attól félünk, amit nem ismerünk!"

Őszinte beszélgetésnek lehettek részesei az értelmi sérült emberek életéről, személyesen is megismerhetitek egymást. Bemutatjuk, hogyan oszlatható el a fogyatékossággal kapcsolatos tévhitek sokasága, hogyan alakul ki a pozitív attitűd. Beszélgetünk fontos tényekről a sérült emberek világával kapcsolatban.

 

4. Haver Alapítvány                                                     MAGYAR 1

A zsidó  identitás

Ismersz zsidókat? Beszélgettél már velük? Tudod hányan élnek/éltek Magyarországon? Ismered a zsidó közösséget? Ismered a zsidó tradíciót és kultúrát? Beszéljünk ezekről! Vannak kérdéseid? Van véleményed a mai antiszemitizmusról? Nincs kivel beszélgetned erről? Kérdezz minket, zsidókat, hogyan élünk, mit gondolunk!

A foglalkozáson, a diákok aktív részvételével, egy őszinte, tabuk nélküli párbeszéd folyik, amely segíthet abban, hogy a zsidósággal kapcsolatos dogmákat, előítéleteket és sztereotípiákat a fiatalok megértsék, majd meghaladják és leküzdjék.

 

5. NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) (Tóth Györgyi, Szigeti Vera)

Szívdobbanás - párkapcsolati erőszak fiatalok között     132

Hogyan vehetem észre idejekorán, ha a kapcsolatom rossz irányba tart? Mi fér bele egy kapcsolatba, és mi nem? Mit tehetek, ha aggódom egy barátomért/barátnőmért, mert nincsen biztonságban a párkapcsolatában? Mit tehetek, ha egy barátnőm vagy barátom szerintem nem bánik jól a párjával? A NANE Egyesület kifejezetten a 14-19 éves korosztály számára kifejlesztett foglalkozásán ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe közösen.

 

6. Mobilitás (Szebenyi Marianna)

Cigánylabirintus                                                                  133

Egy fiatal cigányfiú  bőrébe bújhatsz, és tőled függ, hogy alakul az élete...

Intézetben nevelkedtél Vas megyében. Egy augusztusi reggelen gördül be veled a vonat a Keletibe. Összespórolt vagyonkád a zsebedben. 18 éves vagy, és erre a pillanatra vártál egész életedben. A döntés innentől a te kezedben van. Játsszál és vigyázz: Biztos hogy nem úszod meg szárazon! Érezni fogsz, félni, reménykedni, elbukni és talán talpra állni. Labirintus vagy útvesztő? Attól függ, megtalálod-e a kijáratot...

7. Labrisz – Szimpozion Egyesületek

Béres Deák Rita, Mészáros György

Melegség és megismerés                                               KÉMIA   

Tudod, hogy mindenkinek vannak meleg ismerősei?  Csak maga sem tud róla. Vajon miért nem?

Te hogy állsz a melegekkel kapcsolatos félelmeiddel, előítéleteiddel?

Leküzdhetőnek, leküzdendőnek tartod? Miért?

Tudnád magad is a megértést és elfogadást segíteni?

A Melegség és megismerés programot egy meleg férfi és egy leszbikus nő vezeti, amelyen a személyes életük tapasztalatait is megosztva gondolkodnak, beszélgetnek, disputálnak a diákokkal, tévhitekről, kirekesztésről, „előbújásról”, családról, szeretetről és emberi jogokról.

 

8. Keszthelyi József   dráma-szociotherapeuta

Az „anyag” show-ja                                            KÖNYVTÁR

A drámát az aikidóhoz hasonlítják. Ebben a művészi sportágban a másik mozdulatainak a felhasználása a harmonikus  együtthajlás, nem pedig a támadás vagy a menekülés a feladat.  A célom az, hogy a spontán kreativitásodra építve dolgozzuk fel a függőség és függetlenség problémáját. Meghívlak egy 90 perces foglalkozásra. Hozd magaddal a véleményedet, érzéseidet, tapasztalataidat!

Vállald be félelmeidet. Csak bátran! 

 

9. Szőnyi Dóra, RÉV (szenvedélybeteg-segítő szolgálat) önkéntes munkása

Játsszunk MSN-est! Ez csak játék?                            6/1

Egy gyakorlat kapcsán beszélgetünk az MSN-es kommunikáció sajátosságairól. Közös gondolkodásra hívom a résztvevőket. Nem célom kimondatni velük, hogy ez rossz dolog, csak szeretném, ha kritikusabbak lennének a témával kapcsolatban.

 

10. Utcai Szociális Segítők Egyesülete (Hoffmann Kriszta, Somogyi Zsófi)

Veled is megtörténhet…?!                                          131

Mit gondolsz, hogyan lesz valakiből hajléktalan… prostituált… utcagyerek…?

Mi a véleményed az alábbi válaszokról?  „Maguknak keresték a bajt, oldják is meg…” „Ők választották ezt az életet…” „A család az oka mindennek…”„Rosszkor voltak rossz helyen…” „Nekik is jár egy esély…” „Ne ítélj elsőre!...” „Segítenék, csak nem tudom, hogyan…”

Az USZSE (Utcai Szociális Segítők Egyesülete) képviseletében hozunk nektek egy elsőre talán játékosnak tűnő, valójában nagyon is komoly gyakorlatot, amelynek segítségével új szempontokat kaphattok arról, hogyan és miért élnek az utcán ezek az emberek. Ez után szeretnénk veletek beszélgetni a fent említett témákról, és meghallgatni a ti gondolataitokat. 

 

11. HUMANAPRESS (emberi jogi magazin) Kertész Anna és Köhler Krisztina

Nemi szerepek a média tükrében                        MAGYAR 2

Mitől jó nő egy nő? Főz, mos, takarít, bevásárol, gyerekeket nevel? Vadmacska és szelíd kislány, sminkeli magát és plasztikáztatja a mellét? Modell, vagy média celeb szeretne lenni?
Mitől jó férfi egy férfi? Izmos, okos, erős? Dolgozik, sportol, menedzser, vagy politikus? Gyereket nevel és elpakolja a ruháit? Gyengéd és romantikus, vagy kalandvágyó és merész?
A Humana emberjogi magazin foglalkozása megpróbálja körüljárni a médiából ismert sztereotíp nemi modelleket. Reklámokat elemzünk, megalkotjuk a saját tökéletes, huszonegyedik századi nőnket és férfinkat. Alkotunk és gondolkodunk, vajon milyen szerepeket vár el tőlünk a társadalom és ezt a képet hogyan közvetíti számunkra a média?

 

12. Kutyával az Emberért Alapítvány

Mányik Richárd kerekes székes kutyakiképző

Kutya jó dolgunk van…                                      MATEMATIKA

Hogyan lehet kerekes székben is teljes értékű életet élni? Ráadásul egy kutyáról gondoskodni, azt kiképezni, nevelni, barátunkká, segítőtársunkká tenni? Ricsiék bemutatója erről szól…

 

13. Krisna-tudatú Hívők Közössége Lila - Suka das (Kissimon László)

A boldogság természetrajza                           FIZIKA

Mottó: " Jó tulajdonságokra nehéz szert tenni, de könnyű velük élni,
        rossz tulajdonságokra könnyű szert tenni, de nehéz velük élni."

1. A boldogság három fajtája a Védák alapján
2. Hogyan ápolhatunk harmonikus emberi kapcsolatokat
3. Gyakorlati érzékkontroll
4. A tisztelet kifejezésének szintjei
5. Hála
6. Jó és rossz tulajdonságok kezelése magunkban és másokban

 

14. Miről szól a cserkészmozgalom a XXI. században?     KONDITEREM

A cserkészet több, mint amit az amerikai filmekben látsz. Több a süti árulásnál a piros gurulós kocsiról egyenruhában! Érdekel, hogy mi a cserkészet? Hogyan működik ez az egész? Vagy egyszerűen csak szeretsz játszani? Ha van kedved mindehhez, válassz minket! Hagyd, hogy becserkésszünk!

 

15. Szebedinszki Szandra (Baptista Szeretetszolgálat Utcafront)

Tűcsere vagy tűosztás?                                                           BIOLÓGIA

A kábítószer-ártalomcsökkentés magyarországi gyakorlata egy egykori önkéntes, és majdani jogalkalmazó szemszögén keresztül.

Hogyan zajlik a tűcsere program, elméleti és gyakorlati szinten? Mi is az ártalomcsökkentés? Valóban csökkenti-e ez az ártalmakat, vagy pedig még komfortosabb helyzetet teremt a szerhasználathoz? Javít vagy ront a függők helyzetén, ha steril körülményeket teremtünk számukra a használathoz? Hogy egyeztethető ez össze az egyéni/kollektív szabadságjogokkal? Milyen a törvényhozás/ igazságszolgáltatás oldaláról ehhez a viszonyulás?

Szólj hozzá!

Címkék: tolerancia nap


A bejegyzés trackback címe:

https://emdk.blog.hu/api/trackback/id/tr541783964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása